The processes of organizing school meals: based on the materials of a sociological survey of representatives of regional and municipal education authorities
DOI:
https://doi.org/10.25726/c6421-0769-7688-zKeywords:
sociology of education; school nutrition; sociological research; public health; school nutritionAbstract
The article deals with the issues related to the attitude of representatives of educational authorities at the municipal and regional levels to the issues of catering for students of general education organizations. The main focus is on comparing the views of representatives of the municipal and regional education authorities on such aspects as: interdepartmental interaction and the development of communication on catering issues with public organizations and representatives of the parent community. At the same time, the question of the functions of the regional and municipal level of management in the processes of catering is also considered. The empirical basis of the study is based on the materials of a sociological survey of 1,402 representatives of municipal and regional education authorities conducted in 2020 by the Federal State Budgetary Scientific Institution "Institute of Education Management of the Russian Academy of Education".
References
Веселов Ю.В. Повседневные практики питания // Социологические исследования. 2015.
№1. С. 95-104.
Давыдович А.Р. Школьное питание: уроки истории // Российские регионы: взгляд в будущее. 2016. №3(8). С. 87-102
Левин К., Леонтьев Д.А., Патяева Динамическая психология: избранные труды.
М.: Смысл, 2001. 572 с.
Лучшие региональные практики по организации питания в общеобразовательных школах
(на основе анализа открытых информационных источников субъектов российской федерации) /
С.С. Неустроев, Э.В. Миндзаева, С.А. Бешенков, Н.Н. Зимнюкова // Управление образованием: теория и практика. 2020. №1(37). С. 99-116.
Миндзаева Э.В., Адамчук Д.В., Куликов А.А. Методология изучения удовлетворенности школьников и их родителей системой организации школьного питания // Управление образованием: теория и практика. 2019. №4 (36). С. 31-47.
Миндзаева Э.В., Бешенков С.А., Адамчук Д.В. Информационные аспекты развития систем управления в сфере организации питания обучающихся и воспитанников: ведомственный мониторинг организации питания, социологические исследования удовлетворенности системой питания, независимая оценка качества питания в образовании // Управление образованием: теория и практика. 2019. №3(35). С. 5-19.
Миндзаева Э.В., Иванова М.А., Зимнюкова Н.Н. Проблемы организации питания обучающихся: информационное управление проектом по оптимизации системы питания в общеобразовательных организациях // Персонализированное питание: состояние и перспективы: сборник научных статей Всероссийской научно-практической конференции с международным участием «Психолого-педагогические вопросы формирования культуры персонализированного питания».
М., 2020. С. 98-103.
Мониторинг достижения целевых показателей организации питания в общеобразовательных организациях как инструмент для разработки концепции питания обучающихся / С.С. Неустроев,
Э.В. Миндзаева, Д.В. Адамчук, Н.Н. Зимнюкова, О.В. Панова // Управление образованием: теория и практика. 2020. №1(37). С. 68-79.
Неустроев С.С. Миндзаева Э.В., Рождественская Л.Н. Предварительные итоги мониторинга системы организации горячего питания в общеобразовательных организациях в 2019 году в аспекте реализации государственной политики в области здорового питания // Управление образованием: теория и практика. 2020. №1(37). С. 14-29.
Организация школьного питания в российской федерации: мониторинговые исследования открытых источников / С.С. Неустроев, Э.В. Миндзаева, И.Л., Чайко С.А. Бешенков // Управление образованием: теория и практика. 2020. №1(37). С. 4-13.
Подросток: нормы, риски, девиации. Труды по социологии образования // В.С. Собкин,
З.Б. Абросимова, Д.В. Адамчук, Е.В. Баранова. М.: Центр социологии образования РАО, 2005. Т. X. Вып. XVII. 359 с.
Сорокин П.А. Голод как фактор. Влияние голода на поведение людей, социальную организацию и общественную жизнь. М.: Academia & LVS, 2003. XII. 684 с.
Adamchuk D.V., Arinushkina A.A., Neustroev S.S. Satisfaction of parents of schoolchildren with various aspects of the food management system at schools // Data in Brief. 2020. Vol. 31. https://doi.org/10.1016/j.dib.2020.105725
Mindzaeva E., Neustroev S., Ivanova M., Zimnyukova N. Organizing Catering Systems in General Educational Organizations: Foreign Experiences and Implications for Russia // Journal of History Culture and Art Research. 2019. Vol. 8(3). Pp. 68-80.
Social determinants of health and well-being among young people: Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) study: international report from the 2009/2010 survey / edited by Candace Currie et al. URL: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/163857/Social-determinants-of-health-and-well-being-among-young-people.pdf (дата обращения: 01.03.2021).